VALIKKO

Ensimmäinen Radiosilmä-klubi 30.9.–1.10.2022

Radiosilmä on Porin elokuvafestivaalin klubi, joka järjestetään  30.9.—1.10. Väinölän lyhytaaltoasemalla (Radioasemantie 1). Porin ja mediateknologian historiasta inspiraatiota ammentavan tapahtuman ohjelmisto sisältää näkymiä muun muassa radioaaltoihin, kupariteollisuuteen sekä robotiikkaan.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Näytöksiin voi varata paikkoja sähköpostitse (info@porifilmfestival.fi). Paikalla ei ole ruoka tai -juomamyyntiä.

 

Perjantai 30.9.

20:00 Kohereeri-iltama / kokeellisen musiikin esityksiä

Live: Lasse MarhaugLive: Marja-Leena SillanpääRadiosilmän avaa perjantaina 30.9. kaksi kokeellisen musiikin konserttia. Erityisesti elektronisesta musiikistaan tunnettu norjalainen Lasse Marhaug esittää ensimmäistä kertaa Suomessa hänen monikanavatekniikkaa hyödyntävän sävellyksensä.

Porissa syntyneen ja Ruotsissa asuvan monialaisen taiteilijan Marja-Leena Sillanpään sähköisessä esityksessä liikutaan lyhytaaltoradion taajuuksilla.

Lauantai 1.10.

17:00 Outokummun kupari ja Filminor / lyhytelokuvia / yht. 40 min

Risto Jarva (1970): Pyhäsalmi. Kaivosteollisuuden nykyaikaa / 21:17

Erkki Peltomaa (1980): Flash Smelting. A Triumph in Metallurgy / 17:28

Näytöksessä on vieraana Erkki Peltomaa.

Lauantain 1.10. ohjelmiston avaa Outokumpu Oy:n ja parhaiten Risto Jarvan tuotantoyhtiönä tunnetun Filminorin yhteistyötä esittelevä näytös, jossa esitetään ensimmäistä kertaa digitoituna kaksi kuparinvalmistuksen eri vaiheita esittelevää elokuvaa.

Näytöksessä oppii ohjaaja Jarvan ja kuvaaja Erkki Peltomaan otteella malminetsinnästä, louhinnasta ja Pyhäsalmen kuparikaivoksen toimintaperiaatteista sekä siitä, mistä on kysymys Porissa ja Harjavallassa kehitetyssä liekkisulatusmenetelmässä, yhdessä metallurgian historian merkittävimmistä innovaatioista.

https://www.ristojarvaseura.fi/

 

18:00 Live: Mika Taanila: I Might Be Stuck / elokuvaperformanssi

Mika Taanilan I Might Be Stuck on kahden infrapunakameralla varustetun robotti-imurin avustuksella toteutettava elokuvaperformanssi. Elokuvasalissa liikkuvien robottien välittämä kuva ohjataan reaaliaikaisesti valkokankaalle. Teoksen musiikin on toteuttanut Jussi Lehtisalo ja robottien vuoropuhelun on kirjoittanut kirjailija Harry Salmenniemi.

https://mikataanila.com/

19:00 Luotaava kamera / lyhytelokuvia / yht. 30 min

Minna Långström (2021): Photosphere / 16:38

Lauri Astala (2022): Sketch for the Last Map / 12:50

Muun muassa Marsista välitettävien kuvien rakentumista dokumenttielokuvassaan aiemmin tutkineen Minna Långströmin tuorein elokuva Photosphere käsittelee erään Hollywood-studioelokuvalaboratorion ja aurinko-observatorion välistä yhteyttä selluloidifilmien aikakaudella. Elokuva kuvaa Sara Martinia, aurinkotähtitieteilijää, joka käytti filmiä tutkimusmateriaalina 1990-luvun loppuun saakka, jolloin digitaalinen video korvasi filmin.

Tilan fenomenologiasta ja kartografian olemuksesta kiinnostuneen kuvataiteilija Lauri Astalan Sketch for the Last Map -teoksen ytimessä olevat läpikuultavat sisä- ja ulkotilat kertovat digitaalisen ajan monikerroksisesta ja paikattomasta maailmasta. Teos on kuvattu eri kaupungeissa Belgiassa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Ranskassa, Turkissa ja Uruguayssa.

https://www.minnalangstrom.net
https://www.lauriastala.com

 

20:00 Pakasteet / lyhytelokuva ja musiikkiesitys

Risto Jarva (1969): Pakasteet II / 11:23

Live: Pakasteet ja Hannu Saha

Tapahtuman päättää ohjelmakokonaisuus, mikä pitää sisällään Risto Jarvan lyhytelokuvan Pakasteet II (1969) sekä kyseisestä elokuvasta nimensä saaneen Pakasteet-yhtyeen konsertin.

Pakasteet II on meta-elokuva aikanaan uutuutena markkinoille tulleiden pakasteiden käytöstä. Elokuvassa kuvataan pakasteiden käyttöä opettavan elokuvan kuvauksia. Elokuvan elektroniset äänitehosteet on toteuttanut Erkki Kurenniemi.

Porilaisen muusikko Jussi Lehtisalon ja elokuva- ja mediataiteilija Mika Taanilan Pakasteet-duon kanssa esiintyy ensimmäistä kertaa kanteleensoittaja Hannu Saha, joka palkittiin viime vuonna kansanmusiikin eteen tekemästään työstä Pro Finlandia -mitalilla.

 

 

Radiosilmän järjestää Kulttuuriyhdistys Rapajööti ry yhteistyössä Porin kaupungin lähiöhanke Kulttuurivirittimen ja T.E.H.D.A.S. ry:n kanssa. Tapahtuma on saanut rahoitusta Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahastolta ja Ympäristöministeriön Lähiöohjelma 2020—2022:sta.