VALIKKO

Urbact-hanke

Porin kaupunki on mukana hyvien käytäntöjen jakamiseen perustuvassa kansainvälisessä URBACT-hankkeessa nimeltä “Come in! – Talking Houses, Shared Stories”. Porissa kehityskohteena on Itä-Pori ja siellä erityisesti Sampola–Vanha radioasema–Väinölä–Metallikylä -akseli.

Hankkeen ytimessä oleva palkittu hyvä käytäntö, jota nyt sovelletaan Porissa, on Budapestissa keväisin järjestettävä yhteisöfestivaali ja avoimien ovien viikonloppu “Budapest100”, jonka järjestävät paikalliset asukkaat yhdessä suuren vapaaehtoisjoukon kanssa korostaakseen rakennetun ympäristön arvoa ja vähentääkseen urbaania eristäytymistä.

Hankkeen ensisijainen päämäärä ei ole suojella rakennuksia, vaan kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen rakennetun ympäristön ja kulttuuriperinnön avulla. Sen tavoite on luoda pohjaa asukasyhteisöjen vahvistumiseksi ja kehittymiseksi sekä synnyttää keskustelua kaupunkien elävöittämisestä.

Come In! -verkosto uskoo, että tähän päämäärään päästään luomalla alueen asukkaiden kanssa tapahtuma, joka tuo yhteen porilaisia jakamaan menneisyyden tarinoita, tämän päivän kokemuksia ja tulevaisuuden visioita Itä-Porista sen erilaisiin elinympäristöihin ja rakennuksiin liittyen. Tapahtuma antaa itäporilaisille mahdollisuuden kertoa asuinalueensa moniulotteisesta historiasta ja arvosta.

Syksystä 2019 syksyyn 2020 hankkeen partnerikaupungit järjestävät oman festivaalin osana siirto- ja oppimisprosessia. Porissa hankkeen päätapahtuma järjestetään vuoden 2020 Porin päivän viikonloppuna.

Mikäli olet kiinnostunut Itä-Porin kehittämisestä ja tapahtuman ideoinnista, olethan yhteydessä!

Verkoston partnerit ovat Újbudan kaupunginosa (Budapest, Unkari), Gheorgheni (Romania), Varaždin (Kroatia), Targówekin kaupunginosa (Varsova, Puola), Plasencia (Espanja), Forlì (Italia) ja Pori.

Linkit:

Porin Come In! Facebookissa

Porin Come In! Instagramissa

Hankeverkoston sivut

Hyvä käytäntö Budapest100

Katso hankkeen puitteissa Itä-Poriin sukeltaneen saksalais-latvialaisen urbanisti Jonas Büchelin ajatuksia alueesta: